Jídlo v Černé Hoře
Co se v Černé Hoře jí a pije?
Pršut
Typická sušená šunka,
která se podává nakrájená na co nejtenčí plátky.
Suší se v pohoří Lovćen,
ve výšce 900 m n. m., kde je na to prý příznivé klima. Dva týdny se máčí
v soli, pak se 5 – 8 měsíců suší zavěšený u stropu sušárny. První tři
měsíce se v místnosti přitápí bukovým dřevem, nikoliv kvůli uzení, ale
proto, aby na šunku nelétaly mouchy. Pršut může být vepřový, ale i hovězí
(ten je tmavě červený).
Hodně lidí ve vesnici
Njeguši v Lovćenu si přivydělává sušením, ale prodávají většinou jen celé
nenaporcované kýty. V restauraci u sušárny (kterou si zde můžete
prohlédnout) se dá pršut koupit (od 7 do 15 € podle
velikosti nebo kvality odkrojeného kusu). Prodívají tu i sýr z kravského
mléka s typicky balkánskou tvarohovitou konzistencí.
Také si můžete nechat na
ochutnávku připravit sendvič – plátky pršutu a sýra v chlebu a k tomu
nápoj podle vlastního výběru (Cola, voda, pivo, víno…), celkem za 3 €.
Pljeskavica
Výborná smažená placka
z různých druhů mletého masa. Může se podávat posypaná kajmakem, což
je měkčí ovčí sýr. Na masové
speciality doporučuji restauraci u Černého jezera na začátku NP Durmitor,
kde můžete vidět, jak se váš pokrm připravuje na otevřeném ohni.
pljeskavica
Čevapi
Něco jako naše čevapčiči,
ale zapomeňte na hororové zážitky ze školní jídelny. Zdejší čevapi jsou
z kvalitního masa, bez strouhanky. V restauracích k nim někdy dávají
hořčici nebo hranolky, ale jako příloha bohatě stačí i suchý
chleba.
|
|
čevapi s kajmakem |
čevapi s hranolky |
Džigerica
Játra ogrilovaná tak, že
je nepoznáte, protože to nejsou tuhé odkrojky v nazelenalé omáčce, ale
velké šťavnaté kusy masa. Před konzumací je dobré je posolit, pro
zjemnění.
džigerica s cibulí
Ražniči
Špíz na špejli s kousky
masa opečenými na plocho.
ražniči na špejli s
hranolky
Mješane meso
Mleté maso, mezi těmito
pochoutkami patří k dražším.
Ovčí mléko
Tato lahůdka sice žízeň
neuhasí, ale osvěží. Není to totiž tekuté mléko, spíše má konzistenci
bílého jogurtu. Je nakyslé, slané, voňavé a zdá se, že na jazyku perlí.
|
|
ovčí mléko |
ovčí mléko, chléb, ovčí sýr a pršut |
Čorba
Hustší polévka na
zeleninovém základu s kousky masa a zeleniny. Obecné označení pro polévku
je "supa".
čorba
Turska kafa
Turecká káva připravovaná
tradičním způsobem, sladká a podávaná v malinkém šálku.
Knjaz Miloš
Výborná nakyslá
minerálka.
Knjaz Miloš
Rakije
Pověstná velmi silná
balkánská pálenka z čeholkoliv. Většinou se vyrábí z obilí, z hroznů nebo
jiného ovoce, ale můžete narazit i na rakiji z mléka. Černohorci si ji
často pálí podomácku. Jsou také přesvědčeni, že panák dobré rakije vyléčí
nachlazení, bolesti kloubů nebo různé ekzémy. Zkusila jsem si ji nalít na
odřenou nohu a vážně se mi ulevilo.
rakije
Balkánský salát
Salát oblíbený i v jiných koutech Evropy se
vyrábí z nakrájených rajčat a okurek. Podává se na vrchu posypaný
strouhaným balkánským sýrem, který je o poznání jemnější než
známe z českých obchodů.
balkánský salát
Urebes
Mírně pikantní salát, který se jí jako
pomazánka. Ve tvarohovém základu je cítit paprika a pálivé koření.
salát
urebes
nahoru
é
|